Lublin - najlepsze pizze w tej części Polski?

Lublin - najlepsze pizze w tej części Polski?

Pizza, którą współcześnie znamy wywodzi się z focaccii. jest to nic innego jak płaski chleb, wyrabiany już w starożytności. Sporządzało się go w różnorodnych odmianach a także z rozmaitymi dodatkami.

W większości wypadków były to przyprawy, oliwki, rodzynki, miód, lub orzechy. Kiedyś pizza we Włoszech była określeniem na każdy typ chleba który był przysmażany lub pieczony. Ojczyzną pizzy jest Neapol, w którym o pizzy mówiono się już bardzo dawno. Poczatkowe teksty o pizzy posiadały uwagi o chlebie. Później słynna stała się nazwa picea. Jednak w tych czasach pokrycie pizzy stanowiły z reguły czosnek a także oliwa, ser albo miejscowe ryby. Pieczono je na otwartym ogniu a także w wielu przypadkach zamykano w formie. Neapol był też pierwszy miejscem, w którym otworzono pizzerię.

Zazwyczaj szefowie kuchni ignorowali pizzę, gdyż utożsamiano ją jako jedzenie dla pospólstwa. Niemniej jednak w nowym wcieleniu, kiedy podawano ją z pomidorem zaciekawiła się nią nawet rodzina królewska. W Polsce pizza występuje od niedawna. Dzisiaj jest bardzo z zapałem jedzona a da się ją zjeść w każdej pizzerii w Lublinie.

Podobne artykuły

Renowacje starych mebli - kilka interesujacych informacji
Renowacje to proces, jaki bazuje na odświeżaniu różnych rzeczy aby można było z nich dalej uż...
Jaka jest biżuteria artystyczna?
Wielu z nas uważa, iż biżuteria jest zazwyczaj bardzo nudna, nic bardziej mylnego. Otóż wcale...
Remont w czasie kryzysu
Dziś na rynku polskim mamy kryzys finansowy, lecz żyć trzeba dalej, w związku z tym wielu z nas mimo...
Ogród to wnętrze
Projektując ogród, trzeba traktować go jak wnętrze  - tworzyć ściany (żywopłoty, grupy d...